Blogul lui Kulla

Poate sa isi revina industria TV?

Conform statisticilor, romanii se uita din ce in ce mai putin la televizor, motiv pentru care multe dintre programele de televiziune sunt disponibile astazi si in mediul online, atragandu-si pe aceasta cale cativa privitori. Aceasta situatie este valabila si peste ocean, in Statele Unite, unde, de obicei, inainte de evenimentele importante precum Super Bowl, vanzarile de televizoare noi erau in crestere, insa in 2017, acest obicei se pare ca a fost omis de multi americani, in ciuda faptului ca preturile au ajuns la minime istorice.

Declin

In schimb, pe termen lung, preturile mici nu aduc vesti bune pentru industrie sau consumatori, intrucat cererea este tot mai redusa, atat in Europa, in Statele Unite, cat si in Asia, unde exista cel mult doua televizoare in fiecare locuinta. Asadar, consumul a avut un declin de 4% in 2015, in ciuda faptului ca a crescut semnificativ cererea pentru tehnologia ultra HD, iar televizoarele 4K au insemnat 14% din totalul unitatilor vandute in acel an. In schimb, nici doi ani mai tarziu nu exista vreun post de televiziune care sa emita continut in 4K, motiv pentru care optiunile utilizatorilor sunt destul de limitate, singura solutie fiind serviciile de streaming.

Mai ieftin ca niciodata

Astazi, televizoarele au ajuns la preturi accesibile pentru toate buzunarele, iar oricine isi poate achizitiona un model decent, chiar si smart, pentru circa 1.000 de lei, in timp ce tehnologia 4K este disponibila de la aproximativ 1.300 de lei la marile lanturi de magazine. In schimb, in anii trecuti orice familie trebuia sa faca eforturi semnificative pentru a putea cumpara un asemenea dispozitiv, preturile fiind foarte ridicate raportate la salariile obtinute. In plus, o alta problema cu care se confrunta industria este aceea ca multi au facut trecerea catre online si nu dau semne ca sunt dispusi sa se intoarca la televizoare.