Blogul lui Kulla

Plante care purifică aerul din încăpere

Unele specii de plante pot contribui atât la amenajarea spațiului, cât și la purificare a aerului. În vara anului 1989, NASA și Asociația Națională a Profesioniștilor în Peisaj au efectuat un studiu folosind plantele de apartament ca modalitate naturală de a produce și purifica aerul din stațiile spațiale. Rezultatele studiului au informat că plantele care necesitau lumină slabă au un potențial mai mare de îmbunătățire a calității aerului din interior, deoarece au ajutat la eliminarea acumulării de poluanți precum benzenul, formaldehida și richloretilena. Frunzele acestor plante absorb dioxidul de carbon, transformându-l în energie, împreună cu alte gaze, inclusiv compuși organici volatili.

Potrivit unui articol publicat pe thedeco.ro, crinul păcii (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’) este o plantă tropicală rezistentă, recunoscută pentru florile sale albe curate, are un aspect drăguță și este incredibil de puternică: îndepărtează benzenul (care se găsește în materiale plastice și fibre sintetice), formaldehida (în covoare și tapițerie), tricloretilena (în adezivi și substanțe de îndepărtare a vopselei) și alți compuși toxici.

O altă plantă de apartament care vă poate fi utilă în eliminarea toxinelor din aer este Chinese Evergreen (Aglaonema modestum). Este o specie destul de populară și extrem de ușor de cultivat și întreținut. Pentru o specie tropicală cu frunziș, planta tolerează lumina slabă, aerul uscat și chiar seceta. Planta păianjen (Chlorophytum comosum), văzută adesea într-o jardinieră suspendată, își primește numele pentru frunzele sale lungi și agățătoare. Plantele păianjen elimină formaldehida, xilenul și toluenul, compuși ce se găsesc în multe produse de uz casnic.
Epipremnum aureum, cunoscută și sub denumirea de „iedera diavolului”, este o plantă robustă de culoare gălbuie, care se folosește de obicei la intrările din garaj și grădină. Un alt purificator puternic care elimină benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul și toluenul este dracaena marginata, o plantă cu tulpini subțiri ca o panglică, cu margini roșii care poate crește destul de înaltă.