Categories
Uncategorized

Miturile profesiei de asistent: care sunt si cum le putem demonta?

   Meseria de asistent medical detine un rol foarte important in ceea ce priveste ingrijirea medicala deoarece acestia sunt cei care sprijina pacientii, totodata promoveaza sanatatea, respectiv ajuta la ingrijirea oamenilor bolnavi. In ciuda acestui fapt, asistentii medicali sunt foarte des stereotipizati din cauza lipsei de cunoastere a acestui domeniu. Astfel ca asistentii se lovesc de probleme in ceea ce priveste miturile despre aceasta profesie.

   Un prim mit se refera la faptul ca asistentii nu detin o putere de decizie, intrucat medicii au acest rol. De fapt, nu exista o relatie de subordonare intre asistent si medic, ci acestia formeaza o echipa, iar medicii au asteptari legate de autonomie fata de asistent, intrucat se incurajeaza luarea de decizii sau expunerea unor recomandari pentru ingrijirea unui pacient. Totodata, asistentii medicale sunt in masura de a lua decizii cu privire la schimbarea tratamentului daca rezultatele nu sunt conforme si daca medicul are alte urgente.

Halate Medicale si Uniforme si Costume Medicale Personalizate, Brodate

   Un alt mit face referire la faptul ca asistentii medicali sunt doar femei. Desi aceasta meserie era vazuta, in trecut, drept una pentru femei, tot mai multi barbati aleg aceasta profesie. Totodata, femeile sunt in numar din ce in ce mai mare implicate in meserii considerate ca fiind pentru barbati. Totusi, in profesia de asistent medical, exista un numar mai mare de femei, iar numarul scazut de barbati se datoreaza perceptiei negative existente si oferite de catre societate. Daca te regasesti in aceasta ipostaza si doresti sa iti incepi cariera in acest domeniu, fii increzator si nu te lasa coplesit de opiniile societatii: alege-ti ceva pe placul tau dintre halatele personalizate de la Limarom si demonteaza acest mit. Nu uita faptul ca schimbarea mentalitatii reprezinta un proces de lunga durata.

   Meseria de asistent medical este usoara si oricine o poate face. Acesta este un alt mit despre meseria de asistent. Totusi, in nici intr-un caz nu este o profesie usoara deoarece trebuie sa rezolvi diverse probleme, iar activitatile obisnuite intr-o zi de lucru sunt destul de complicate, fiind necesar atat de concentrare, cat si de efort fizic. Totodata, asistentii medicali sunt expusi la afectiuni de sanatate din cauza statului in picioare pentru mult timp sau expunerea la boli, virusuri, substante daunatoare.  

   Un mit intalnit printre oameni este afirmatia conform careia exista doar o specializare pentru aceasta profesie. Insa, exista mai multe specializari, asa cum exista si in cazul medicilor specializati pe anumite domenii. Cateva exemple de specializari pentru asistentii medicali sunt: asistentul medical generalist, de farmacie, radiologie sau laborator. Aceste specializari au roluri diverse, iar fiecare dintre ele se ocupa de ceva diferit.

   Aceste mituri sunt doar cateva exemple, intrucat ele pot fi transmise destul de usor in cadrul unei societati. Asistentii medicali au un rol foarte important si indispensabil in ingrijirea medicala, sunt empatici, energici si reprezinta un sprijin al pacientilor. Astfel ca poate doriti sa le multumiti anumitor asistenti medicali, din familie sau chiar prieteni, pentru ceea ce fac pentru oameni, intrucat le puteti oferi cadou halate personalizate de la Limarom.