Blogul lui Kulla

ISO 22000: Stabilirea unui standard de securitate alimentară

ISO 22000: Stabilirea unui standard de securitate alimentară

Nu-mi voi uita niciodată ziua în care am luat hotărârea de a implementa standardul iso 22000 în afacerea mea din industria alimentară. O decizie care inițial părea a fi una dăunătoare pentru bugetul companiei, s-a dovedit a fi o strategie de afaceri salvatoare.

Standardul ISO 22000, creat de Organizația Internațională de Standardizare, este menit să furnizeze un cadru pe baza căruia organizațiile pot dezvolta un sistem eficient de management al siguranței alimentelor. Norma se adresează tuturor organizațiilor din lanțul alimentar, indiferent de dimensiune sau complexitate. Acest standard oferă cerințe specifice pentru un sistem de management al siguranței alimentelor, ce include comunicare interactivă, management al sistemelor, programe de cerințe preliminare și principii HACCP.

Dar cum a început totul? Și cum am ajuns la implementarea iso 22000? Povestea începe în momentul în care, căutând o modalitate de a optimiza fluxul de producție și de a îmbunătăți calitatea produselor noastre, am dat peste Sicert. Ei sunt specializați în oferirea de servicii de certificare pentru diverse standarde, inclusiv iso 22000 .

Procesul de certificare a însemnat multă muncă, dar s-a desfășurat fluid datorită echipei Sicert. Pas cu pas, au lucrat alături de noi pentru a înțelege sistemul nostru actual de gestionare a siguranței alimentelor și pentru a identifica arealele în care acesta putea fi îmbunătățit. Au explicat în detaliu fiecare cerință a standardului și ne-au ghidat în procesul de implementare. Beneficiile acestei schimbări au devenit vizibile destul de repede. Implementarea iso 22000 a dus la o mai bună comunicare și înțelegere între departamentele companiei și a îmbunătățit în mod semnificativ produsele noastre, ducând la o mai mare apreciere din partea clienților.

Dar cea mai mare surpriză a fost creșterea productivității. Immediat ce am început să aplicăm acest nou cadru de lucru, am observat o reducere a pierderilor de materiale și a ratelor de defecte ale produselor. Acest lucru ne-a permis să economisim timp și resurse pe care le-am redirecționat către alte areale ale afacerii, îmbunătățind astfel și mai mult performanța noastră.

Și, nu în ultimul rând, implementarea iso 22000 a oferit afacerii mele o reputație internațională. Standardul ISO 22000 este recunoscut la nivel global și, prin urmare, ne-a oferit acces la noi piețe. Acum, când mă gândesc la ziua aceea în care am decis să implementăm standardul ISO 22000, realizez că a fost un moment cheie în istoria afacerii noastre. A fost momentul în care am reușit să ne îmbunătățim practicile, să crescem calitatea produselor noastre și să ne păstrăm clienții mulțumiți. Dar mai ales, a fost momentul în care am luat hotărârea de a asigura că alimentele pe care le oferim clienților noștri sunt sigure.