Categories
Uncategorized

Interviu cu straini

Din seria noastra de interiviuri cu cetateni straini care s-au stabilit pe teritoriul tarii noastre in urma cum mai multi sau mai putini ani, astazi o avem pe Amanda Carla Saviola Garcia de Santiago, care provine din Spania si in anul 2000 a ajuns pentru prima data in Romania. Am fost curiosi sa vedem cum s-a adaptat cetateanul spaniol la cultura romaneasca de-a lungul acestor 20 ani si daca planurile sale de viitor includ in continuare Romania sau sunt legate mai mult de Spania.

Buna Amanda, multumesc ca ai venit sa participi la interviurile noastre. Prima intrebare ar fi cum vezi acum Romania fata de data la care ai ajuns pentru prima data aici ?

Bine v-am gasit, sunt ceva schimbari, in bine in orice caz, in sensul ca diferentele fata de Spania s-au redus mult, mai ales dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, dupa 2007. La inceput Romania mi s-a parut o tara putin cam izolata fata de Europa, dar odata cu deschiderile create, oamenii au fost cei care au contribuit la reducerea acelor diferente.

Cum ai ajuns in Romania si cu ce te ocupi acum ?

Am ajuns in Romania in anul 2000 ca atasat al ambasadei Spaniei in Romania, dupa aceea am fost secretar al Consulatului Spaniei din Cluj, iar dupa cativa ani, am lucrat in mediul privat, tot pe relatia cu Spania, pentru o firma de import-export. Apoi am infiintat o societate la care avem birouri atat in Spania cat si in Romania, dar rolul meu treptat s-a diminuat si acum lucrez pe cont propriu in domeniul traduceri legalizate.

Dupa atatia ani in Romania te-ai adaptat bine tarii noastre sau inca iti este dor de Spania ?

Pot spune ca m-am adaptat foarte bine, iar dor de Spania nu are cum sa imi fie pentru ca activitatea mea se desfasoara in parti egale de timp atat in Romania cat si in tara mea natala. Dar cum va spuneam, diferentele intre tarile noastre sunt atat de diminuate acum, incat ma simt la fel de bine in ambele locuri. Iar daca presupunem ca intr-o zi mi-ar fi dor de o muzica spaniola sa zicem, sau de un meniu cu specific spaniol, mediteraneean, exista si in Romania atatea locuri in care cultura spaniola a patruns puternic, incat am suficiente alternative din care sa aleg.

Pentru anii care urmeaza cum vrei sa iti planifici situatia personala ?

Eu mi-am intemeiat o familie aici in Romania si urmeaza sa obtin si cetatenia romana, pe langa cea spaniola, insa situatia actuala cred ca va continua pentru o perioada nedeterminata la modul in care se prezinta acum datorita activitatii mele profesionale si pentru ca ma simt bine in alternanta aceasta de culturi care ma inspira si ma face sa am rezultate din ce in ce mai bune in activitatea mea. De asemenea in Spania inca am partintii si prieteni, pe care nu am cum sa nu-i vizitez cel putin o data pe luna sau la doua luni, cand ajung la Valencia, in orasul meu.