Categories
Uncategorized

Gestionarea furiei la copii

Furia este un sentiment pe care adultii il intampina foarte des pe durata unei intregi zile. In ceea ce privesc variantele mai mici, copii, acestia pot crea un adevarat haos in jurul lor daca sunt furiosi si nu stiu cum sa gestioneze acest sentiment. Furia, putem spune ca este rezultatul final dintre frustrare,suparare, tristete, frica si dezamagire. Sentimentele interioare din copilul nostru sunt atat de puternice, incat acesta se simte coplesit si izbucneste brusc intr-o criza de plans, tipat, impins sau aruncat. Cu toate ca noua ni se par stanjenitoare aceste evenimente, acestea sunt cat se poate de normale. Exista situatii in care copilul poate manifesta inclusiv agresiune, dorind sa-si loveasca sora sau chiar parintele, acesta fiind un atac de panica din partea piticului. Educandu-ne pe noi, ii educam pe ei, astfel, prin alternative de gestionare a furiei, copilul nostru se va putea dezvolta psihic armonios. Astazi vom vorbi despre cateva metode de gestionare a furiei, fara a fi nevoiti sa luam din fata lui obiectele sau de a apara celalalt copil. Puteti afla si alte informatii utile direct la Clubul Bebelusilor.

Validarea sentimentelor

Copii atunci cand nu sunt intelesi si devin nervosi au obiceiul de a-si manifesta durerea si frustrarea interioara prin aruncarea de obiecte. In acel moment, adultul ar trebui sa se aseze in fata lui in genunchi, spunandu-I ca e in regula sa fie trist sau nervos, insa se va putea rani daca continua aceasta actiune. Daca pe moment nu va asculta, in scurt timp se va opri, deoarece va constientiza pericolul la care se expune aruncand cu obiecte in jurul sau.

Vorbeste calm

Cu toate ca uneori simti ca acest lucru este imposibil, foloseste un ton calm, cald, spunandu-I ca este in regula sa fie nervos, insa nu trebuie sa tipe, deoarece esti foarte aproape de el si il auzi. De asemenea, mangaierile calde si pline de blandete, il vor ajuta sa se linisteasca mai repede si iti va spune ceea ce l-a deranjat. Daca refuza totusi contactul fizic, ii poti spune ca te asezi langa el, iar atunci cand este pregatit, tu esti acolo sa-l asculti.

Pastreaza un echilibru

Cu toate ca esti acolo pentru el si ii accepti sentimentele de frustrate, delimiteaza clar niste limite. Acest lucru se poate realiza atunci cand copilul are instinctul de a te lovi pe tine sau sora mai mica. In acel moment ii poti spune ,,Inteleg ca esti furios, insa nu te lovesc, nu ma lovesti’’ sau ,, poti fi suparat, insa nu te pot lasa sa ma lovesti, este nepotrivit’’. Daca nu vei apela la aceste cuvinte in momentul in care te loveste, sunt sanse ca scenariul sa se repete de fiecare data atunci cand este nervos. Acest gest este de fapt un canal de descarcare a furiei.

Furia poate fi un sentiment coplesitor si epuizant pentru copii, mai ales daca nu este gestionata de catre un adult, de aceea, comunicarea cat si dirijarea din partea unui adult in asemenea situatii este esentiala.