Categories
Sanatate

Daca ai nevoie de un antiseptic il gasesti aici

Una dintre cele mai des intalnite forme de micoze, care apare atat la copii, cat si la adulti este micoza bucala. Micoza bucala este o afectiune minora in cazul in care starea de sanatate este buna, dar, din pacate, in cazul unui deficit imun, simptomele acesteia pot deveni mai severe si mai dificil de controlat.

Leziunile determinate de micoza bucala au o culoare alb cremoasa si sunt localizate la nivelul limbii sau la nivelul mucoasei jugale. Leziunile pot fi dureroase si pot sangera usor la raclare. Sunt situatii cand micoza se poate raspandi pana la radacina limbii, la nivelul gingiilor, amigalelor sau faringelui.

De cele mai multe ori, micozele bucale apar in situatia in care sistemul imun este afectat datorita unor patologii, administrarii unor anumite medicamente sau atunci cand administrarea antibioticelor perturba echilibrul natural al microorganismelor din corpul uman.

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul impotriva unor microorganisme, cum ar fi virusi, bacterii si fungi, in timp ce este mentinuta o balanta la nivelul microbiotei indigene. In momentul in care sistemele de protectie sunt depasite, poate aparea micoza bucala sau candidoza bucala.

In acest sens, exista cateva patologii care favorizeaza aparitia micozei bucale, si printre ele se numara:

-virusul HIV/SIDA

-patologia tumorala maligna

-diabetul zaharat

-infectii micotice vaginale

Principalii factorii de risc la care poate aparea micoza bucala sunt copii, deficitul imun, chimioterapia sau radioterapia pentru tumori maligne, xerostomia, anumite medicamente precum antibioticele sau anumiti corticosteroizi, protezele dentare, diabetul, anemia, fumatul.

Micoza bucala se manifesta prin cateva simptome si aici merita sa amintim, leziuni alb cremoase la nivelul limbii,  pe mucoasa jugala, uneori la nivelul palatului, gingiilor si amigdalelor, durere, sangerare usoara in caz de raclare a leziunilor, cheilita angulara si eritem la colturile gurii, tulburari de gust.

In cazul in care discutam de cazuri mai severe, leziunile se pot extinde la nivelul intregului tract digestiv.

In schimb, la sugari si la femeile care alapteaza, pe langa leziunile la nivelul cavitatii bucale, sugarii pot manifesta dificultati in alimentare, pot fi irascibili si agitati. Pe de alta parte, ei pot transmite aceasta afectiune femeii care alapteaza.

La femeile care alapteaza, infectia se manifesta prin eritem in jurul areolei mamare, mamelon sensibil sau cu prurit, durere neobisnuita in timpul alaptatului sau mameloane dureroase intre alaptari sau dureri profunde la nivelul sanului.

In ceea ce priveste tratamentul micozei bucale acesta consta in primul rand in stoparea inmultirii rapide a fungilor, dar cel mai bun tratament este direct dependent de varsta, de starea de sanatate si cauza aparitiei infectiei.

O alta varianta de tratament este cu diferite solutii, iar pe medaz.ro gasesti preturi reduse la glicerina boraxata cu anestezina, tratament ce poate fi aplicat cu succes in cazul micozelor bucale fara alte complicatii.