Blogul lui Kulla

Cat de periculos este virusul Ebola

Ar trebui sa va ingrijorati referitor la boala Ebola daca locuiti in unele parti ale Africii de Vest, insa, in cazul celor care locuiesc in Europa, frica fata de acest virus nu ar trebui sa reprezinte o grija constanta. Desi a existat un prim caz de Ebola in Italia diagnosticat si confirmat, oamenii pot deveni putin paranoici, dar virusul Ebola este putin probabil sa fie o problema sau sa cauzeze un focar major.

Unul dintre principalele motive este ca nu este la fel de usor transmisibil ca in cazul altor boli. Nu este un virus care poate fi transmis prin aer ca gripa, ci trebuie sa intrati in contact cu lichidele corporale ale unei persoane deja infectate. Si mai important de retinut este ca pana cand o persoana prezinta semne de imbolnavire, cu simptome precum febra si greata, acestea nu sunt contagioase.

Adevarata amenitare a virusului Ebola

Amenintarea adevarata nu este boala insasi. Pericolul real este o epidemie in crestere a fricii populatiei, o infectie care se raspandeste mult mai usor decat virusul, este mult mai greu de tratat si care ameninta sa provoace mult mai multe daune decat boala Ebola in sine. Exista multe motive pentru aceasta frica disproportionata.

Una este, cu siguranta, tonul alarmant al diverselor reportaje si stiri despre boala Ebola, care este excesiva pentru o boala care se raspandeste doar prin contactul fizic intre o leziune sau deschizatura la nivelul pielii si varsaturile, diareea sau sangele unui pacient aflat intr-un stadiu avansat al bolii Ebola. Asadar, riscul este extrem de mic spre deosebire de reportajele alarmiste care sunt prezentate la stiri, in ziare, radio sau TV.

Motivele de ingrijjorare

Unul dintre motivele pentru care boala Ebola este infricosatoare se datoreaza faptului ca este o boala relativ necunoscuta, are o rata mare de deces si necesita izolare sau carantina si nu exista un tratament standard.

Mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu acest virus au murit, iar ratele mortalitatii in cazul celor infectati in unele focare din zona Africii au atins 90%. Odata infectata, o persoana se poate afla intr-o stare critica intr-o perioada foarte scurta de timp, iar pacientii devin febrili si slabiti, suferind de dureri de corp, varsaturi, diaree si sangerari interne, uneori sangerand din nas si urechi.

Deoarece se raspandeste prin contactul direct cu lichidele corporale ale pacientilor bolnavi, Ebola tinde sa se raspandeasca si in mediul celor care au grija directa de bolnavi. Cu toate acestea, boala Ebola nu se raspandeste usor, ca in cazul virusului comun de raceala sau gripa. Se raspandeste numai prin contact direct cu fluidele corporale, cum ar fi sange, saliva, transpiratie si urina. Exista cazuri in care membrii familiei au contractat-o ​​ingrijindu-si rudele bolnave sau manipuland corpul persoanelor decedate infectate ca parte a practicilor de inmormantare, insa oamenii nu sunt contagiosi pana cand nu prezinta simptome, iar simptomele pot sa nu apara pana la 21 de zile dupa expunere.