Blogul lui Kulla

Care sunt cele mai importante analize pe care trebuie să le fac periodic

Când vine vorba de sănătate este mult mai simplu să previi anumite afecțiuni decât să le tratezi. Pentru asta, este foarte important să îți faci periodic anumite analize, deoarece astfel vezi dacă sunt valori anormale și poți acționa la timp, în așa fel încât să nu ajungi să dezvolți o boală mai gravă.

Așadar, dacă nu ți-ai făcut în ultimul an analizele de rutină, nu mai sta pe gânduri. Caută un laborator de analize medicale în Galați sau în orașul în care te afli și fă-ți o programare.

În ceea ce privește analizele de sânge cele mai importante, acestea sunt:

  • Profilul lipidic

Acest profil îți va genera informații cu privire la: colesterolul total, colesterolul LDL, colesterolul HDL și trigliceride. Trebuie menținut un nivel optim al acestor valori, pentru a preveni apariția bolilor cardio-vasculare.

  • Glicemia

Diabetul este o boala foarte frecventă în zilele noastre, iar când există riscul ca acesta să apară, un prim semnal de alarmă îl reprezintă nivelul ridicat al glicemiei. Această analiză pentru a fi cât mai exactă se face pe nemâncate, apoi la două ore după ce se consumă o băutură ce conține glucoză. Totodată se mai stabilește și valoarea medie a glicemiei din ultimele 3 luni, prin testul HbA1C.

  • Electroliții

Aici facem referire la o serie de minerale care pot ajuta la o funcționare normală a organismului – sodiu, potasiu, calciu, magneziu. Valorile acestor analize trebuie menținute în parametri normali, pentru a nu te confrunta cu: deshidratare, probleme urinare, probleme digestive, hipertensiune sau diabet.

  • Hemoleucograma completa (HLG)

Analiza aceasta este una complexă și îți va da informații cu privire la: eritrocite (celulele roșii ce transportă oxigen de la plămâni în organism), leucocite (globule albe care aparțin sistemului imunitar și care ajută în lupta cu anumite boli), trombocite (sunt responsabile de coagularea sângelui), hemoglobina (proteină responsabilă de transportul în sânge al oxigenului și a dioxidului de carbon), hematocrit (masa de globule roșii dintr-un volum de sânge) și volumul celular mediu (oferă informații cu privire la volumul mediu al globulelor roșii).

Acestea reprezintă doar o parte din analizele pe care ar trebui să le faci periodic. La fel de importante ar mai putea fi: testele de coagulare, viteza de sedimentare a hematiilor, proteina C reactivă, PSA, markerii endocrini etc. Unele dintre ele pot fi pentru a-ți face anumite verificări, altele sunt recomandate în funcție de simptome sau rezultatul altor analize.

Nu uita că este foarte important să faci anual analize medicale de rutină, iar dacă vrei să ai rezultate cât mai bune este recomandat să ai un stil de viață cât mai benefic pentru organism – odihnă suficientă, alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, eliminarea stresului și evitarea alcoolului, tutunului și a altor substanțe dăunătoare.